Utveckling av RESPI
Utgångspunkter för RESPI
Ambitionen är att förslagen på denna webbsida ska bygga på vetenskaplig grund. För att uppnå denna ambition genomförs systematiska litteraturöversikter årligen, för att identifiera insatser som har utvärderats vetenskapligt med suicidala beteenden som utfallsmått (fullbordat suicid och/eller suicidförsök). Det finns dock aktiviteter och strukturer som ligger utanför ramen för ”evidens”-konceptet, eller som aldrig har studerats i ett vetenskapligt sammanhang, men som bedöms vara uppenbarligen nödvändiga och därmed betraktas av RESPI:s arbetsgrupp som förutsättningar för ett lyckat suicidpreventivt arbete.
Förutsättningar är till exempel övergripande samhällsstrukturer såsom ett fungerande skolsystem och hälso- och sjukvårdssystem, eller mer specifika aktiviteter som till exempel att minska stigma eller öka kunskaperna om psykisk hälsa och suicidalitet. Dessa typer av insatser är ofta svåra att utvärdera och saknar därför specifik evidens gällande utfallsmåtten självmord. Trots detta anses de av arbetsgruppen vara så uppenbart viktiga att de rekommenderas oavsett evidensgrad (så länge evidens inte finns på att de ökar suicidalitet).
Evidensbaserade insatser är specifika insatser som har identifierats genom återkommande vetenskapliga litteraturgranskningar, och vars suicidpreventiva effekt har bedömts och evidensgraderats. Eftersom litteraturöversikterna endast har inkluderat utvärderingsstudier med fullbordat suicid och/eller suicidförsök som utfallsmått, så syftar ’effekten’ på en kvantifierbar förändring av just sådana beteenden (exempelvis minskade självmordstal), och inte förbättring av indirekta indikatorer (exempelvis minskning i psykisk ohälsa). Evidensgraderingen syftar vidare på hur konsekvent den suicidpreventiva effekten har rapporterats vara i litteraturen, och är en bedömning som författarna har gjort enligt följande kriterier:
Evidensgrader
Varje insats (eller typer av insatser) har bedömts utifrån fyra evidensgrader:
Stark evidens | Starkt underlag | Minst en högkvalitativ studie (exempelvis en randomiserad kontrollerad studie) med positiva resultat, utan motsvarande motsägande studier |
Måttlig evidens | Måttligt underlag | En eller flera studier av suboptimal kvalitet, utan motsvarande motsägande studier. Eller flera högkvalitativa studier med motsägande resultat |
Svag evidens | Svagt underlag | Icke-empiriskt underlag, studier med inkonsekventa resultat (motsvarande motsägande studier finns) eller inga studier |
Ingen evidens | Inget underlag | Flera studier indikerar ökad ohälsa, eller visar konsekvent på nollresultat |
Vid beskrivningen av varje evidensbaserad insats som rekommenderas på denna hemsida har läsaren möjligheten att ta sig vidare till en djupare evidensbeskrivning genom att klicka på respektive rekommendation.
Litteraturöversikt 2018 till 2022
En uppdatering av det vetenskapliga underlaget genomfördes under 2022 och 2023 för att granska den senaste litteraturen bestående av systematiska översikter, meta-analyser och originalstudier publicerade från 20 september 2018 till och med den 31 augusti 2022.
Samma fyra databaser som under den första litteraturgenomgången söktes igenom för att identifiera systematiska översikter och meta-analyser och originalstudier. Databaserna PubMed, Cochrane, WebOfScience och PsycInfo användes för de två förstnämnda publikationstyperna, medan endast PubMed användes för originalstudier. Sökkriterierna inkluderade publikationer som utvärderat universella eller populationsbaserade suicidpreventiva insatser, som undersökt självmordsförsök eller fullbordade självmord, som var publicerade mellan den 20 september 2018 och den 31 augusti 2022, och var skrivna på engelska eller svenska. Exklusionskriterier var publikationer som utvärderat kliniska eller farmakologiska insatser, som endast undersökt självskadehandlingar med oklar avsikt eller självmordstankar, som publicerades utanför den angivna tidsramen, eller som var skrivna på ett annat språk än engelska eller svenska.
Den uppdaterade sökningen identifierade totalt 688 systematiska översikter/sammanställningar, metaanalyser som studerat insatser med suicid och suicidförsök som utfallsmått. Tre personer ur arbetsgruppen granskade dessa sammanställningar separat och valde ut publikationer som de ansåg vara relevanta att inkludera. Efter detta diskuterades de artiklar som det inte rådde total överensstämmelse kring och beslut fattades utifrån konsensus. Vad gäller originalstudier identifierades totalt 1085 publikationer. Två personer ur arbetsgruppen valde individuellt ut de studier de ansåg uppfyllde kriterierna och diskuterade sedan på samma sätt för att nå konsensus. Därefter kategoriserade arbetsgruppen alla publikationer i de befintliga insatskategorierna och beslutade om vilka som bara behövde citeras i RESPI, vilka som behövde beskrivas i detalj och vilka som skulle kunna påverka evidensnivån för en insats. Totalt identifierades 54 publikationer som inkluderades i uppdateringen av RESPI, varav 13 metaanalyser, 27 översiktsartiklar, och 13 originalstudier. Regelbundna granskningar gjordes också av de enskilda originalstudierna som metaanalyserna och översiktsartiklarna hade omfattat. Syftet med detta var att kunna beskriva relevanta studier och interventioner i större detalj på de olika RESPI-sidorna.
Två personer ur arbetsgruppen sammanfattade översikterna och originalstudierna, varefter övriga personer i arbetsgruppen granskade texterna, samt gav kommentarer och förslag för att förbättra eller förtydliga det nya innehållet.
En ändring har gjorts gällande kategoriseringen av insatser. Kategorin ”Informationskampanjer” har gjorts om till att bli två separata kategorier: ”Informations- och mediekampanjer” och ”Medierapportering”.
Här kan du läsa om eventuella ändringar i evidensgraderingen för respektive insatskategori efter uppdateringen.
Litteraturöversikt 2015 till 2018
Det vetenskapliga underlaget baserades på en systematisk litteratursökning och sammanställning av suicidpreventiv forskning publicerad från 1 januari 2015 till 1 mars 2018. Tidigare sammanställningar av evidensläget kring suicidprevention finns dokumenterade i bland annat Mann m.fl. (2005) och Zalsman m.fl. (2016), vilket användes som en utgångspunkt när evidens publicerad efter dessa sammanställningar granskades och sammanfattades.
Den uppdaterade sökningen inkluderar systematiska översikter/sammanställningar, metaanalyser (n = 43) och enskilda originalstudier (n = 15) som studerat interventioner med suicid och suicidförsök som utfallsmått.
Litteraturöversikten avsåg att inkludera utfallsmåtten suicid och suicidförsök men inte självskadehandlingar utan suicidal intention. Dock var denna distinktion inte alltid tydlig i den granskade litteraturen, delvis eftersom den heller inte alltid är tydlig inom den kliniska verksamheten, där självskador klassificeras enligt ICDsnip-10-manualen (då endast avsikten att självskada bedöms, men inte avsikten att dö). Vid sådana oklarheter tillämpades liberala inklusionskriterier. Studier inkluderades alltså om utfallet var en kombination av suicidförsök och självskador (i likhet med Socialstyrelsens klassifikation av skadehändelser: ”Avsiktlig självdestruktiv handling”), eller om det tydligt framgick att endast suicidförsök avsågs (exempelvis om forskningspersonerna hade självrapporterat att suicidal avsikt förelåg). Likaså exkluderades studier eller enskilda studieresultat om det stod klart att utfallet endast inkluderade självskador utan suicidal intention (vissa studier rapporterade exempelvis utfall separata utfall för suicidförsök och ’non-suicidal self-injury’ (NSSI)). Vissa oklarheter vad gäller utfallsmått, liksom andra frågor gällande exempelvis den vetenskapliga metoden och resultat, kunde lösas genom att granska originalstudierna i fråga (och i ett fall genom att kontakta artikelförfattaren). Inga exklusionskriterier tillämpades för på vilka sätt som suicidförsök och suicid rapporterades i studierna, vilket innebär att datakällan kunde vara bland annat olika former av register, journaler, självrapportering eller tredjepartsrapportering.
Sökningen gjordes i databaserna PubMed, Cochrane, WebOfScience, PsychInfo, med söktermerna ’Suicid* AND (prevent* OR = interve*)’. Relevanta studier identifierades även i referenslistorna på de inkluderade sammanställningarna. Efter sökningen granskades titlar och abstrakt för relevans. Relevanta artiklar granskades därefter i fulltext. Det vetenskapliga underlaget, samt det slutgiltiga innehållet på RESPI av individer med klinisk såväl som akademisk kompetens inom områden som psykologi, psykiatri, allmänmedicin, folkhälsovetenskap och hälsoekonomi.
Flödet av inkluderade sammanställningsartiklar redovisas i PRISMA-diagrammet nedan.
Utifrån denna forskning har ett antal preventiva insatser identifierats och beskrivits nedan. Insatserna begränsades till folkhälsoinriktade insatser, det vill säga icke-kliniska (såsom terapier och farmakologiska behandlingar), även om insatserna kunde involvera vårdpersonal (t.ex. stärkt vårdkedja, utbildning av kliniker, patientuppföljningar). Endast litteratur som omfattade suicidpreventiva interventioner inkluderades, och exkluderade därmed studier kring riskfaktorer och skyddande faktorer med suicidrelaterade utfall. Insatserna delades upp i 10 generella kategorier, med varierande grad av heterogenitet inom sig:
- Prediktion av suicid
- Restriktion av suicidmetoder
- Minskad alkoholkonsumtion
- Stärkt vårdkedja
- Utbildning av vårdpersonal
- Utbildning av icke-kliniker
- Rapportering och informationskampanjer i media
- Skolbaserade insatser
- Hjälp- och stödinsatser
- Suicidpreventiva insatser med multipla komponenter
Under vissa rubriker bedöms evidensen för enskilda insatser (exempelvis rubriken om skolbaserade insatser), men i andra fall bedöms evidensen för flera grupperade insatser (exempelvis rubriken utbildning av sjukvårdspersonal). Valet att gruppera eller inte gruppera insatser görs genom kvalitativa och iterativa bedömningar, enligt principen om att maximera homogeniteten inom insatser, och maximera heterogeniteten mellan olika rubriker. Homogeniteten avser här huvudsakligen insatsernas praktiska innehåll, men även dess påvisade effekter i de granskade studierna. Exempelvis har enskilda evidensbedömningar gjorts för specifika skolbaserade insatser eftersom dessa i hög utsträckning har varit standardiserade. Med andra ord är de innehållsmässigt konsekventa, och deras suicidpreventiva effekter kan troligtvis tillskrivas deras specifika manualer (det vill säga stark evidens för programmet A innebär inte automatiskt att programmet B också har stark evidens om de bygger på olika manualer). Däremot gäller detta inte för exempelvis utbildningar till sjukvårdspersonal eftersom det varit svårt att identifiera komponenter i de olika programmen som skulle kunna förklara varför effekterna varierar mellan studierna. I dessa fall har alltså en samlad evidensbedömning gjorts för alla typer av utbildningar riktade till sjukvårdspersonal.
I referenslistorna på denna sida, samt under respektive sida på RESPI, anges endast förstahandsreferenser, och inte de originalstudier som ingick i översikter/sammanställningar eller meta-analyser.
Aggarwal, S., & Patton, G. (2018). Engaging families in the management of adolescent self-harm. Evidence-Based Mental Health, 21(1), 16-22.
Ahmadi, A., & Ytterstad, B. (2007). Prevention of self-immolation by community-based intervention. Burns: journal of the International Society for Burn Injuries, 33(8), 1032–1040.
Ahmed, O. I. (2016). Disease Management, Case Management, Care Management, and Care Coordination: A Framework and a Brief Manual for Care Programs and Staff. Professional Case Management, 21(3), 137-146.
Antony, J., Brar, R., Khan, P. A., Ghassemi, M., Nincic, V., Sharpe, J. P., Straus, S. E., & Tricco, A. C. (2020). Interventions for the prevention and management of occupational stress injury in first responders: a rapid overview of reviews. Systematic reviews, 9(1), 121.
Appleby, L., Morriss, R., Gask, L., Roland, M., Lewis, B., Perry, A., … & Davies, L. (2000). An educational intervention for front-line health professionals in the assessment and management of suicidal patients (The STORM Project). Psychological Medicine, 30(4), 805-812.
Aquin, J. P., Roos, L. E., Distasio, J., Katz, L. Y., Bourque, J., Bolton, J. M., … & Enns, M. W. (2017). Effect of Housing First on Suicidal Behaviour: A Randomised Controlled Trial of Homeless Adults with Mental Disorders. The Canadian Journal of Psychiatry, 62(7), 473-481.
Aseltine Jr, R. H., & DeMartino, R. (2004). An outcome evaluation of the SOS suicide prevention program. American Journal of Public Health, 94(3), 446-451.
Aseltine, R. H., Jr, James, A., Schilling, E. A., & Glanovsky, J. (2007). Evaluating the SOS suicide prevention program: a replication and extension. BMC public health, 7, 161.
Assing Hvidt, E., Ploug, T., & Holm, S.(2016). The impact of telephone crisis services on suicidal users: a systematic review of the past 45 years. Mental Health Review Journal, 21(2), 141-160.
Barak-Corren, Y., Castro, V. M., Javitt, S., Hoffnagle, A. G., Dai, Y., Perlis, R. H., … & Reis, B. Y. (2017). Predicting suicidal behavior from longitudinal electronic health records. American Journal of Psychiatry, 174(2), 154-162.
Barker, E., Kolves, K., & De Leo, D. (2017). Rail‐suicide prevention: Systematic literature review of evidence‐based activities. Asia‐Pacific Psychiatry, 9(3), e12246.
Beautrais, A. L., Fergusson, D. M., & Horwood, L. J. (2006). Firearms legislation and reductions in firearm-related suicide deaths in New Zealand. The Australian and New Zealand journal of psychiatry, 40(3), 253–259.
Belsher, B. E., Smolenski, D. J., Pruitt, L. D., Bush, N. E., Beech, E. H., Workman, D. E., … & Skopp, N. A. (2019). Prediction models for suicide attempts and deaths: a systematic review and simulation. JAMA Psychiatry, 76(6), 642-651.
Bennett, N., Karkada, M., Erdogan, M., Green, R. S., & Heal-NS Research Program (2022). The effect of legislation on firearm-related deaths in Canada: a systematic review. CMAJ open, 10(2), E500–E507.
Bennett,K., Rhodes, A. E., Duda, S., Cheung, A. H., Manassis, K., inks, P., ... & Bridge, J. A. (2015). A youth suicide prevention plan for Canada: a systematic review of reviews. The Canadian Journal of Psychiatry, 60(6), 245-257.
Berman, M., Hull, T., & May, P. (2000). Alcohol control and injury death in Alaska native communities: wet, damp and dry under Alaska's local option law. Journal of studies on alcohol, 61(2), 311–319.
Bero, L. A., Grilli, R., Grimshaw, J. M., Harvey, E., Oxman, A. D., & Thomson, M. A. (1998). Closing the gap between research and practice: an overview of systematic reviews of interventions to promote the implementation of research findings. The Cochrane Effective Practice and Organization of Care Review Group. BMJ (Clinical research ed.), 317(7156), 465-468.
Botega, N. J., Silva, S. V., Reginato, D. G., Rapeli, C. B., Cais, C. F., Mauro, M. L., … & Cecconi, J. P. (2007). Maintained attitudinal changes in nursing personnel after a brief training on suicide prevention. Suicide and Life-Threatening Behavior, 37(2), 145-153.
Boudreaux, E. D., Camargo Jr, C. A., Arias, S. A., Sullivan, A. F., Allen, M. H., Goldstein, A. B., … & Miller, I. W. (2016). Improving suicide risk screening and detection in the emergency department. American Journal of Preventive Medicine, 50(4), 445-453.
Bridges F. S. (2004). Gun control law (Bill C-17), suicide, and homicide in Canada. Psychological reports, 94(3 Pt 1), 819–826.
Butwicka, A., Frisén, L., Almqvist, C., Zethelius, B., & Lichtenstein, P. (2015). Risks of psychiatric disorders and suicide attempts in children and adolescents with type 1 diabetes: a population-based cohort study. Diabetes Care, dc140262.
Cacioppo, J. T., Hughes, M. E., Waite, L. J., Hawkley, L. C., & Thisted, R. A. (2006). Loneliness as a specific risk factor for depressive symptoms: cross-sectional and longitudinal analyses. Psychology and Aging, 21(1), 140.
Calear, A. L., Christensen, H., Freeman, A., Fenton, K., Grant, J. B., Van Spijker, B., & Donker, T. (2016). A systematic review of psychosocial suicide prevention interventions for youth. European Child & Adolescent Psychiatry, 25(5), 467-482.
Caminiti, C., Scoditti, U., Diodati, F., & Passalacqua, R. (2005). How to promote, improve and test adherence to scientific evidence in clinical practice. BMC Health Services Research, 5(1), 62.
Carli V, Hoven CW, Wasserman C, Chiesa F, Guffanti G, Sarchiapone M, Apter A, Balazs J, Brunner R, Corcoran P, Cosman D, Haring C, Iosue M, Kaess M, Kahn JP, Keeley H, Postuvan V, Saiz P, Varnik A, Wasserman D. (2014). A newly identified group of adolescents at “invisible” risk for psychopathology and suicidal behavior: findings from the SEYLE study. World Psychiatry, 13(1), 78-86.
Caron J. (2004). Gun control and suicide: possible impact of Canadian legislation to ensure safe storage of firearms. Archives of suicide research : official journal of the International Academy for Suicide Research, 8(4), 361–374.
Caron, J., Julien, M., & Huang, J. H. (2008). Changes in suicide methods in Quebec between 1987 and 2000: the possible impact of bill C-17 requiring safe storage of firearms. Suicide & life-threatening behavior, 38(2), 195–208.
Carrington, P. J., & Moyer, S. (1994a). Gun control and suicide in Ontario. The American journal of psychiatry, 151(4), 606–608.
Carrington, P. J., & Moyer, S. (1994b). Gun availability and suicide in Canada: Testing the displacement hypothesis. Studies on Crime & Crime Prevention, 3, 168–178.
Carter, A., Butler, A., Willoughby, M., Janca, E., Kinner, S. A., Southalan, L., Fazel, S., & Borschmann, R. (2022). Interventions to reduce suicidal thoughts and behaviours among people in contact with the criminal justice system: A global systematic review. EClinicalMedicine, 44, 101266.
Cha, E. S., Chang, S. S., Gunnell, D., Eddleston, M., Khang, Y. H., & Lee, W. J. (2016). Impact of paraquat regulation on suicide in South Korea. International journal of epidemiology, 45(2), 470–479.
Chan, M. K., Bhatti, H., Meader, N., Stockton, S., Evans, J., O’connor, R. C., … & Kendall, T. (2016). Predicting suicide following self-harm: systematic review of risk factors and risk scales. The British Journal of Psychiatry, 209(4), 277-283.
Chan, S. W. C., Chien, W. T., & Tso, S. (2008). The qualitative evaluation of a suicide prevention and management programme by general nurses. Journal of Clinical Nursing, 17(21), 2884-2894.
Cheung, A. H., & Dewa, C. S. (2005). Current trends in youth suicide and firearms regulations. Canadian journal of public health = Revue canadienne de sante publique, 96(2), 131–135.
Chowdhury FR, Dewan G, Verma WR, et al. Bans of WHO class I pesticides in Bangladesh—effective suicide prevention without effects on agricultural output. Int J Epid (in press)
Collings, S., Jenkin, G., Stanley, J., McKenzie, S., & Hatcher, S. (2018). Preventing suicidal behaviours with a multilevel intervention: a cluster randomised controlled trial. BMC Public Health, 18(1), 140.
Comtois, K. A., Kerbrat, A. H., DeCou, C. R., Atkins, D. C., Majeres, J. J., Baker, J. C., & Ries, R. K. (2019). Effect of Augmenting Standard Care for Military Personnel With Brief Caring Text Messages for Suicide Prevention: A Randomized Clinical Trial. JAMA psychiatry, 76(5), 474–483.
Connell, A. M., McKillop, H. N., & Dishion, T. J. (2016). Long‐term effects of the family check‐up in early adolescence on risk of suicide in early adulthood. Suicide and Life‐Threatening Behavior, 46, S15-S22.
Crump, C., Sundquist, K., Sundquist, J., & Winkleby, M. A. (2014). Sociodemographic, psychiatric and somatic risk factors for suicide: a Swedish national cohort study. Psychological Medicine, 44(2), 279-289.
Cwik, M. F., Tingey, L., Maschino, A., Goklish, N., Larzelere-Hinton, F., Walkup, J., & Barlow, A. (2016). Decreases in Suicide Deaths and Attempts Linked to the White Mountain Apache Suicide Surveillance and Prevention System, 2001-2012. American journal of public health, 106(12), 2183–2189.
Dabkowski, E., & Porter, J. E. (2021). An exploration into suicide prevention initiatives for mental health nurses: A systematic literature review. International journal of mental health nursing, 30(3), 610–623.
Daigle, M., Beausoleil, L., Brisoux, J., Raymond, S., Charbonneau, L., and Desaulniers, J. (2006). Reaching Suicidal People with Media Campaigns. Crisis : the Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention, 27(4), 172–180.
Das, J. K., Salam, R. A., Lassi, Z. S., Khan, M. N., Mahmood, W., Patel, V., & Bhutta, Z. A. (2016). Interventions for adolescent mental health: an overview of systematic reviews. Journal of Adolescent Health, 59(4), S49-S60.
Dedic, G., & Panic, M. (2007). Suicide prevention program in the Army of Serbia and Montenegro. Military medicine, 172(5), 551–555.
Devenish, B., Berk, L., & Lewis, A. J. (2016). The treatment of suicidality in adolescents by psychosocial interventions for depression: a systematic literature review. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 50(8), 726-740.
Dieterich, M., Irving, C. B., Park, B., & Marshall, M. (2010). Intensive case management for severe mental illness. The Cochrane Database of Systematic Reviews, (10), CD007906.
Djukanović, I., Carlsson, J., & Peterson, U. (2016). Group discussions with structured reminiscence and a problem‐based method as an intervention to prevent depressive symptoms in older people. Journal of Clinical Nursing, 25(7-8), 992-1000.
Djukanović, I., Sorjonen, K., & Peterson, U. (2015). Association between depressive symptoms and age, sex, loneliness and treatment among older people in Sweden. Aging & Mental Health, 19(6), 560-568.
Dodd, P., Doherty, A., & Guerin, S. (2016). A systematic review of suicidality in people with intellectual disabilities. Harvard Review of Psychiatry, 24(3), 202-213.
Domaradzki J. (2021). The Werther Effect, the Papageno Effect or No Effect? A Literature Review. International journal of environmental research and public health, 18(5), 2396.
Dong, X., Chang, E. S., Zeng, P., & Simon, M. A. (2015). Suicide in the global Chinese aging population: a review of risk and protective factors, consequences, and interventions. Aging and Disease, 6(2), 121.
Eberhard, G., Holmberg, G., von Knorring, A. L., von Knorring, L., Rutz, W., Wistedt, B., … & Wistedt, A. Å. (1986). Evaluation of postgraduate medical education given by the Swedish PTD Committee. Nordisk Psykiatrisk Tidsskrift, 40(3), 185-192.
Eddleston, M., Adhikari, S., Egodage, S., Ranganath, H., Mohamed, F., Manuweera, G., Azher, S., Jayamanne, S., Juzczak, E., Sheriff, M. R., Dawson, A. H., & Buckley, N. A. (2012). Effects of a provincial ban of two toxic organophosphorus insecticides on pesticide poisoning hospital admissions. Clinical toxicology (Philadelphia, Pa.), 50(3), 202–209.
Elmar Etzersdorfer & Gernot Sonneck (1998). Preventing suicide by influencing mass-media reporting. The viennese experience 1980–1996, Archives of Suicide Research, 4:1, 67-74.
Estrada, Y., Lee, T. K., Huang, S., Tapia, M. I., Velázquez, M. R., Martinez, M. J., … & Villamar, J. (2017). Parent-centered prevention of risky behaviors among Hispanic youths in Florida. American Journal of Public Health, 107(4), 607-613.
Exbrayat, S., Coudrot, C., Gourdon, X., Gay, A., Sevos, J., Pellet, J., … & Massoubre, C. (2017). Effect of telephone follow-up on repeated suicide attempt in patients discharged from an emergency psychiatry department: a controlled study. BMC Psychiatry, 17(1), 96.
Fekkes, M., van de Sande, M.C.E., Gravesteijn, J.C., Pannebakker, F.D., Buijs, G.J., Diekstra, R.F.W. and Kocken, P.L. (2016), "Effects of the Dutch Skills for Life program on the health behavior, bullying, and suicidal ideation of secondary school students", Health Education, Vol. 116 No. 1, pp. 2-15.
Ferrari, A. J., Norman, R. E., Freedman, G., Baxter, A. J., Pirkis, J. E., Harris, M. G., … & Whiteford, H. A. (2014). The burden attributable to mental and substance use disorders as risk factors for suicide: findings from the Global Burden of Disease Study 2010. PlOS ONE, 9(4), e91936.
Fleischmann, A., Bertolote, J. M., Wasserman, D., De Leo, D., Bolhari, J., Botega, N. J., … & Schlebusch, L. (2008). Effectiveness of brief intervention and contact for suicide attempters: a randomized controlled trial in five countries. Bulletin of the World Health Organization, 86, 703-709.
Folkhälsomyndigheten. “Avsiktlig självdestruktiv handling.”. Granskad 2018-08-23.
Forsner, T., Wistedt, A. Å., Brommels, M., Janszky, I., de Leon, A. P., & Forsell, Y. (2010). Supported local implementation of clinical guidelines in psychiatry: a two-year follow-up. Implementation Science, 5(1), 4.
Frasquilho, D., Matos, M. G., Salonna, F., Guerreiro, D., Storti, C. C., Gaspar, T., & Caldas-de-Almeida, J. M. (2015). Mental health outcomes in times of economic recession: a systematic literature review. BMC Public Health, 16(1), 115.
Freedenthal, S. (2010). Adolescent help-seeking and the yellow ribbon suicide prevention program: An evaluation. Suicide and Life-Threatening Behavior, 40(6), 628-639.
Frey, L. M., & Hunt, Q. A. (2018). Treatment For Suicidal Thoughts and Behavior: A Review of Family‐Based Interventions. Journal of Marital and Family Therapy, 44(1), 107-124.
Furuno, T., Nakagawa, M., Hino, K., Yamada, T., Kawashima, Y., Matsuoka, Y., … & Hirayasu, Y. (2018). Effectiveness of assertive case management on repeat self-harm in patients admitted for suicide attempt: Findings from ACTION-J study. Journal of Affective Disorders, 225, 460-465.
Gagné, M., Robitaille, Y., Hamel, D., & St-Laurent, D. (2010). Firearms regulation and declining rates of male suicide in Quebec. Injury prevention : journal of the International Society for Child and Adolescent Injury Prevention, 16(4), 247–253.
Garraza, L., Walrath, C., Goldston, D. B., Reid, H., & McKeon, R. (2015). Effect of the Garrett Lee Smith Memorial Suicide Prevention Program on Suicide Attempts Among Youths. JAMA psychiatry, 72(11), 1143–1149.
Gask, L., Dixon, C., Morriss, R., Appleby, L., & Green, G. (2006). Evaluating STORM skills training for managing people at risk of suicide. Journal of Advanced Nursing, 54(6), 739-750.
Gehrmann, M., Dixon, S. D., Visser, V. S., & Griffin, M. (2020). Evaluating the Outcomes for Bereaved People Supported by a Community-Based Suicide Bereavement Service. Crisis, 41(6), 437–444.
Ghaderi, A., Johansson, M., Enebrink, P (u.å). Pilotstudie av PAX i skolan. En kulturanpassad version av PAX Good Behavior Game. Forskningsrapport. Hämtad från Folkhälsomyndighetens webbplats.
Gijzen, M. W. M., Rasing, S. P. A., Creemers, D. H. M., Engels, R. C. M. E., & Smit, F. (2022). Effectiveness of school-based preventive programs in suicidal thoughts and behaviors: A meta-analysis. Journal of affective disorders, 298(Pt A), 408–420.
Glatt K. M. (1987). Helpline: suicide prevention at a suicide site. Suicide & life-threatening behavior, 17(4), 299–309.
Glatt, K. M., Sherwood, D. W., & Amisson, T. J. (1986). Telephone helplines at a suicide site. Hospital & community psychiatry, 37(2), 178–180.
Godwin, J. W., & Conduct Problems Prevention Research Group (2020). The Fast Track intervention's impact on behaviors of despair in adolescence and young adulthood. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 117(50), 31748–31753.
Grimshaw JM, Eccles MP. (2004). Is evidence-based implementation of evidence-based care possible? The Medical Journal of Australia, 180, 550–551.
Grimshaw JM, Thomas RE, MacLennan G, Fraser C, Ramsay CR, Vale L, Whitty P, Eccles MP, Matowe L, Shirran L, Wensing M, Dijskstra R, Donaldson C. (2004). Effectiveness and efficiency of guideline dissemination and implementation strategies. Health Technology Assessment, 8(6):iii-iv, 1–72.
Grist, R., Porter, J., & Stallard, P. (2017). Mental health mobile apps for preadolescents and adolescents: a systematic review. Journal of Medical Internet Research, 19(5), e176.
Grol R, Grimshaw J. (2003). From best evidence to best practice: effective implementation of change in patients’ care. Lancet, 362, 1225–1230.
Gunnell, D., Knipe, D., Chang, S. S., Pearson, M., Konradsen, F., Lee, W. J., & Eddleston, M. (2017). Prevention of suicide with regulations aimed at restricting access to highly hazardous pesticides: a systematic review of the international evidence. The Lancet Global Health, 5(10), e1026-e1037.
Gvion, Y., & Apter, A. (2011). Aggression, impulsivity, and suicide behavior: a review of the literature. Archives of Suicide Research, 15(2), 93-112.
Hadlaczky G, Hökby S, Mkrtchian A, Wasserman D, Balazs J, Machín N, Sarchiapone M, Sisask M, Carli V. (2018) Decision-Making in Suicidal Behavior: The Protective Role of Loss Aversion. Frontiers in Psychiatry, 9: 116.
Hadlaczky, G., Hökby, S., Mkrtchian, A., Carli, V., & Wasserman, D. (2014). Mental Health First Aid is an effective public health intervention for improving knowledge, attitudes, and behaviour: a meta-analysis. International review of psychiatry (Abingdon, England), 26(4), 467–475.
Harmon, L. M., Cooper, R. L., Nugent, W. R., & Butcher, J. J. (2016). A review of the effectiveness of military suicide prevention programs in reducing rates of military suicides. Journal of Human Behavior in the Social Environment, 26(1), 15-24.
Haroz, E. E., Decker, E., Lee, C., Bolton, P., Spiegel, P., & Ventevogel, P. (2020). Evidence for suicide prevention strategies with populations in displacement: a systematic review. Intervention (Amstelveen, Netherlands), 18(1), 37–44.
Harris, K. M., & Goh, M. T. T. (2017). Is suicide assessment harmful to participants? Findings from a randomized controlled trial. International Journal of Mental Health Nursing, 26(2), 181-190.
Hassanian-Moghaddam, H., Sarjami, S., Kolahi, A. A., Lewin, T., & Carter, G. (2017). Postcards in Persia: A twelve to twenty-four month follow-up of a randomized controlled trial for hospital-treated deliberate self-poisoning. Archives of Suicide Research, 21(1), 138-154.
Hawkins, J. D., Catalano, R. F., Arthur, M. W., Egan, E., Brown, E. C., Abbott, R. D., & Murray, D. M. (2008). Testing communities that care: The rationale, design and behavioral baseline equivalence of the community youth development study. Prevention Science, 9(3), 178.
Hawton, K., Witt, K. G., Salisbury, T. L. T., Arensman, E., Gunnell, D., Hazell, P., … & van Heeringen, K. (2016). Psychosocial interventions following self-harm in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Psychiatry, 3(8), 740-750.
Hawton, K., Witt, K. G., Salisbury, T. L. T., Arensman, E., Gunnell, D., Townsend, E., … & Hazell, P. (2015). Interventions for self‐harm in children and adolescents. Cochrane Database of Systematic Reviews, (12).
Hegerl, U., Althaus, D., Schmidtke, A., & Niklewski, G. (2006). The alliance against depression: 2-year evaluation of a community-based intervention to reduce suicidality. Psychological medicine, 36(9), 1225–1233.
Hegerl, U., Maxwell, M., Harris, F., Koburger, N., Mergl, R., Székely, A., Arensman, E., Van Audenhove, C., Larkin, C., Toth, M. D., Quintão, S., Värnik, A., Genz, A., Sarchiapone, M., McDaid, D., Schmidtke, A., Purebl, G., Coyne, J. C., Gusmão, R., & OSPI-Europe Consortium (2019). Prevention of suicidal behaviour: Results of a controlled community-based intervention study in four European countries. PloS one, 14(11), e0224602.
Hegerl, U., Mergl, R., Havers, I., Schmidtke, A., Lehfeld, H., Niklewski, G., & Althaus, D. (2010). Sustainable effects on suicidality were found for the Nuremberg alliance against depression. European archives of psychiatry and clinical neuroscience, 260(5), 401–406.
Hem, E., Loge, J. H., Haldorsen, T., & Ekeberg, Ø. (2004). Suicide risk in cancer patients from 1960 to 1999. Journal of Clinical Oncology, 22(20), 4209-4216.
Henriksson, S., & Isacsson, G. (2006). Increased antidepressant use and fewer suicides in Jämtland county, Sweden, after a primary care educational programme on the treatment of depression. Acta psychiatrica Scandinavica, 114(3), 159–167.
Hetrick, S. E., Yuen, H. P., Bailey, E., Cox, G. R., Templer, K., Rice, S. M., … & Robinson, J. (2017). Internet-based cognitive behavioural therapy for young people with suicide-related behaviour (Reframe-IT): a randomised controlled trial. Evidence-Based Mental Health, 20(3), 76-82.
Ho, W. W., Chen, W. J., Ho, C. K., Lee, M. B., Chen, C. C., & Chou, F. H. (2011). Evaluation of the suicide prevention program in Kaohsiung City, Taiwan, using the CIPP evaluation model. Community mental health journal, 47(5), 542–550.
Hofstra, E., van Nieuwenhuizen, C., Bakker, M., Özgül, D., Elfeddali, I., de Jong, S. J., & van der Feltz-Cornelis, C. M. (2020). Effectiveness of suicide prevention interventions: A systematic review and meta-analysis. General hospital psychiatry, 63, 127–140.
Holmgren, A., & Jones, A. W. (2010). Demographics of suicide victims in Sweden in relation to their blood–alcohol concentration and the circumstances and manner of death. Forensic Science International, 198(1-3), 17-22.
Holt, M. K., Vivolo-Kantor, A. M., Polanin, J. R., Holland, K. M., DeGue, S., Matjasko, J. L., … & Reid, G. (2015). Bullying and suicidal ideation and behaviors: a meta-analysis. Pediatrics, 135(2), e496-e509.
Hooven, C., Walsh, E., Pike, K. C., & Herting, J. R. (2012). Promoting CARE: including parents in youth suicide prevention. Family & Community Health, 35(3), 225.
Hou, X., Wang, J., Guo, J., Zhang, X., Liu, J., Qi, L., & Zhou, L. (2022). Methods and efficacy of social support interventions in preventing suicide: a systematic review and meta-analysis. Evidence-based mental health, 25(1), 29–35.
Ichikawa, M., Inada, H., & Kumeji, M. (2014). Reconsidering the effects of blue-light installation for prevention of railway suicides. Journal of affective disorders, 152-154, 183–185.
Inagaki, M., Kawashima, Y., Kawanishi, C., Yonemoto, N., Sugimoto, T., Furuno, T., … & Yamada, M. (2015). Interventions to prevent repeat suicidal behavior in patients admitted to an emergency department for a suicide attempt: a meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 175, 66-78.
Ishimo, M. C., Sampasa-Kanyinga, H., Olibris, B., Chawla, M., Berfeld, N., Prince, S. A., Kaplan, M. S., Orpana, H., & Lang, J. J. (2021). Universal interventions for suicide prevention in high-income Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) member countries: a systematic review. Injury prevention : journal of the International Society for Child and Adolescent Injury Prevention, 27(2), 184–193.
Itzhaky, L., Davaasambuu, S., Ellis, S. P., Cisneros-Trujillo, S., Hannett, K., Scolaro, K., Stanley, B. H., Mann, J. J., Wainberg, M. L., Oquendo, M. A., & Sublette, M. E. (2022). Twenty-six years of psychosocial interventions to reduce suicide risk in adolescents: Systematic review and meta-analysis. Journal of affective disorders, 300, 511–531.
Jang, J., Myung, W., Kim, S., Han, M., Yook, V., Kim, E. J., & Jeon, H. J. (2022). Effect of suicide prevention law and media guidelines on copycat suicide of general population following celebrity suicides in South Korea, 2005-2017. The Australian and New Zealand journal of psychiatry, 56(5), 542–550.
Jenner, E., Jenner, L. W., Matthews-Sterling, M., Butts, J. K., & Williams, T. E. (2010). Awareness effects of a youth suicide prevention media campaign in Louisiana. Suicide & life-threatening behavior, 40(4), 394–406.
Joffe P. (2008). An empirically supported program to prevent suicide in a college student population. Suicide & life-threatening behavior, 38(1), 87–103.
Karlsson, L. (2009). Experienced needs amongst staff in primary care to work suicide preventive. A qualitative study based on 14 deep interviews. Master thesis. Department of Public Health Sciences Mental Health Promotion and Suicide Prevention. Karolinska Institute.
Karlsson, L., Ramberg, I-L. (2013) Noll självmord i Stockholms län. Del 2: Utvärdering. Rapport. Karolinska Institutet, Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME), Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP).
Kazan, D., Calear, A. L., & Batterham, P. J. (2016). The impact of intimate partner relationships on suicidal thoughts and behaviours: a systematic review. Journal of Affective Disorders, 190, 585-598.
Kerr, D. C., DeGarmo, D. S., Leve, L. D., & Chamberlain, P. (2014). Juvenile justice girls' depressive symptoms and suicidal ideation 9 years after Multidimensional Treatment Foster Care. Journal of consulting and clinical psychology, 82(4), 684–693.
King, C. A., Eisenberg, D., Pistorello, J., Coryell, W., Albucher, R. C., Favorite, T., Horwitz, A., Bonar, E. E., Epstein, D., & Zheng, K. (2022). Electronic bridge to mental health for college students: A randomized controlled intervention trial. Journal of consulting and clinical psychology, 90(2), 172–183.
King, C. A., Gipson, P. Y., Arango, A., Lernihan, D., Clark, M., Ewell Foster, C., Caldwell, C., Ghaziuddin, N., & Stone, D. (2021). LET's CONNECT Community Mentorship Program for Adolescents with Peer Social Problems: A Randomized Intervention Trial. American journal of community psychology, 68(3-4), 310–322.
King, E., & Frost, N. (2005). The New Forest Suicide Prevention Initiative (NFSPI). Crisis, 26(1), 25–33.
King, K. A., Strunk, C. M., & Sorter, M. T. (2011). Preliminary effectiveness of surviving the Teens® Suicide Prevention and Depression Awareness Program on adolescents’ suicidality and self‐efficacy in performing help‐seeking behaviors. Journal of School Health, 81(9), 581-590.
Klim-Conforti, P., Zaheer, R., Levitt, A. J., Cheung, A. H., Schachar, R., Schaffer, A., Goldstein, B. I., Fefergrad, M., Niederkrotenthaler, T., & Sinyor, M. (2021). The Impact of a Harry Potter-Based Cognitive-Behavioral Therapy Skills Curriculum on Suicidality and Well-being in Middle Schoolers: A Randomized Controlled Trial. Journal of affective disorders, 286, 134–141.
Knipe, D. W., Chang, S. S., Dawson, A., Eddleston, M., Konradsen, F., Metcalfe, C., & Gunnell, D. (2017). Suicide prevention through means restriction: Impact of the 2008-2011 pesticide restrictions on suicide in Sri Lanka. PloS one, 12(3), e0172893.
Knipe, D. W., Gunnell, D., & Eddleston, M. (2017). Preventing deaths from pesticide self-poisoning-learning from Sri Lanka's success. The Lancet. Global health, 5(7), e651–e652.
Knox, K. L., Litts, D. A., Talcott, G. W., Feig, J. C., & Caine, E. D. (2003). Risk of suicide and related adverse outcomes after exposure to a suicide prevention programme in the US Air Force: cohort study. BMJ (Clinical research ed.), 327(7428), 1376.
Kõlves, K., Chitty, K. M., Wardhani, R., Värnik, A., de Leo, D., & Witt, K. (2020). Impact of Alcohol Policies on Suicidal Behavior: A Systematic Literature Review. International journal of environmental research and public health, 17(19), 7030.
Korczak, D. J., Madigan, S., & Colasanto, M. (2017). Children’s physical activity and depression: a meta-analysis. Pediatrics, 139(4), e20162266.
Kreuze, E., Jenkins, C., Gregoski, M., York, J., Mueller, M., Lamis, D. A., & Ruggiero, K. J. (2017). Technology-enhanced suicide prevention interventions: a systematic review. Journal of Telemedicine and Telecare, 23(6), 605-617.
Krogh, J., Hjorthøj, C., Speyer, H., Gluud, C., & Nordentoft, M. (2017). Exercise for patients with major depression: a systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis. BMJ Open, 7(9), e014820.
Krysinska, K., Batterham, P. J., & Christensen, H. (2017). Differences in the effectiveness of psychosocial interventions for suicidal ideation and behaviour in women and men: a systematic review of randomised controlled trials. Archives of Suicide Research, 21(1), 12-32.
Kutcher, S., Wei, Y., & Behzadi, P. (2017). School-and community-based youth suicide prevention interventions: hot idea, hot air, or sham?. The Canadian Journal of Psychiatry, 62(6), 381-387.
Lahoz, T., Hvid, M., & Wang, A. G. (2016). Preventing repetition of attempted suicide—III. The Amager Project, 5-year follow-up of a randomized controlled trial. Nordic Journal of Psychiatry, 70(7), 547-553.
Lai, J. S., Hiles, S., Bisquera, A., Hure, A. J., McEvoy, M., & Attia, J. (2013). A systematic review and meta-analysis of dietary patterns and depression in community-dwelling adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 99(1), 181-197.
Langmann C. (2020). Effect of firearms legislation on suicide and homicide in Canada from 1981 to 2016. PloS one, 15(6), e0234457.
Langmann C. (2021). Suicide, firearms, and legislation: A review of the Canadian evidence. Preventive medicine, 152(Pt 1), 106471.
Large, M., Kaneson, M., Myles, N., Myles, H., Gunaratne, P., & Ryan, C. (2016). Meta-analysis of longitudinal cohort studies of suicide risk assessment among psychiatric patients: heterogeneity in results and lack of improvement over time. PLOS ONE, 11(6), e0156322.
Larsson Omerov, P. (2013). Parents who have lost a son or daughter through suicide: towards improved care and restored psychological health. (Doktorsavhandling, Karolinska Institutet, Stockholm).
Leenaars AA, Lester D. (1997). The impact of gun control on suicide and homicide across the life span. Canadian Journal of Behavioural Science / Revue canadienne des sciences du comportement, 29(1), 1-6.
Leenaars, A. A., Moksony, F., Lester, D., & Wenckstern, S. (2003). The impact of gun control (Bill C-51) on suicide in Canada. Death studies, 27(2), 103–124.
Leske, S., Paul, E., Gibson, M., Little, B., Wenitong, M., & Kolves, K. (2020). Global systematic review of the effects of suicide prevention interventions in Indigenous peoples. Journal of epidemiology and community health, 74(12), 1050–1055.
Lester D. (2005). Suicide by jumping from bridges. Perceptual and motor skills, 100(3 Pt 1), 628.
Lim, J. S., Buckley, N. A., Chitty, K. M., Moles, R. J., & Cairns, R. (2021). Association Between Means Restriction of Poison and Method-Specific Suicide Rates: A Systematic Review. JAMA health forum, 2(10), e213042.
Liu, R. T., & Miller, I. (2014). Life events and suicidal ideation and behavior: a systematic review. Clinical Psychology Review, 34(3), 181-192.
Lockley, A., Cheung, Y. T., Cox, G., Robinson, J., Williamson, M., Harris, M., Machlin, A., Moffat, C., & Pirkis, J. (2014). Preventing suicide at suicide hotspots: a case study from Australia. Suicide & life-threatening behavior, 44(4), 392–407.
Lubin, G., Werbeloff, N., Halperin, D., Shmushkevitch, M., Weiser, M., & Knobler, H. Y. (2010). Decrease in suicide rates after a change of policy reducing access to firearms in adolescents: a naturalistic epidemiological study. Suicide & life-threatening behavior, 40(5), 421–424.
Luxton, D. D., Smolenski, D. J., Reger, M. A., Relova, R. M. V., & Skopp, N. A. (2020). Caring E-mails for Military and Veteran Suicide Prevention: A Randomized Controlled Trial. Suicide & life-threatening behavior, 50(1), 300–314.
Mann, J. J., & Michel, C. A. (2016). Prevention of firearm suicide in the United States: what works and what is possible. American Journal of Psychiatry, 173(10), 969-979.
Mann, J. J., Apter, A., Bertolote, J., Beautrais, A., Currier, D., Haas, A., … & Mehlum, L. (2005). Suicide prevention strategies: a systematic review. JAMA, 294(16), 2064-2074.
Mann, J. J., Michel, C. A., and Auerbach, R. P. (2021). Improving Suicide Prevention Through Evidence-Based Strategies: A Systematic Review. The American Journal of Psychiatry, 178(7), 611–624.
Matsubayashi, T., Sawada, Y., & Ueda, M. (2014). Does the installation of blue lights on train platforms prevent suicide? A before-and-after observational study from Japan. Journal of affective disorders, 147(1-3), 385–388.
Matsubayashi, T., Ueda, M., and Sawada, Y. (2014). The effect of public awareness campaigns on suicides: Evidence from Nagoya, Japan. Journal of Affective Disorders, 152, 526–529.
May PA, Serna P, Hurt L, Debruyn LM. Outcome evaluation of a public health approach to suicide prevention in an american Indian tribal nation. Am J Public Health. 2005 Jul;95(7):1238-44.
McGinty, E. E., Webster, D. W., & Barry, C. L. (2014). Gun policy and serious mental illness: priorities for future research and policy. Psychiatric services (Washington, D.C.), 65(1), 50–58.
Meerwijk, E. L., Parekh, A., Oquendo, M. A., Allen, I. E., Franck, L. S., & Lee, K. A. (2016). Direct versus indirect psychosocial and behavioural interventions to prevent suicide and suicide attempts: a systematic review and meta-analysis. Lancet Psychiatry, 3(6), 544-554.
Miller, I. W., Camargo, C. A., Arias, S. A., Sullivan, A. F., Allen, M. H., Goldstein, A. B., … & Boudreaux, E. D. (2017). Suicide prevention in an emergency department population: the ED-SAFE study. JAMA Psychiatry, 74(6), 563-570.
Milner, A. J., Carter, G., Pirkis, J., Robinson, J., & Spittal, M. J. (2015). Letters, green cards, telephone calls and postcards: systematic and meta-analytic review of brief contact interventions for reducing self-harm, suicide attempts and suicide. The British Journal of Psychiatry, 206(3), 184-190.
Milner, A., Page, A., & LaMontagne, A. D. (2013). Long-term unemployment and suicide: a systematic review and meta-analysis. PLOS ONE, 8(1), e51333.
Milner, A., Spittal, M. J., Kapur, N., Witt, K., Pirkis, J., & Carter, G. (2016). Mechanisms of brief contact interventions in clinical populations: a systematic review. BMC Psychiatry, 16(1), 194.
Milner, A., Witt, K., Pirkis, J., Hetrick, S., Robinson, J., Currier, D., … & Carter, G. L. (2017). The effectiveness of suicide prevention delivered by GPs: A systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 210, 294-302.
Mishara, B. L., and Martin, N. (2012). Effects of a Comprehensive Police Suicide Prevention Program. Crisis : the Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention, 33(3), 162–168.
Moher, D., Liberati, A., Tetzlaff, J., & Altman, D. G. (2014). Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses: the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) statement. Annals of Internal Medicine, 151, 264-9.
Morken, I. S., Dahlgren, A., Lunde, I., & Toven, S. (2019). The effects of interventions preventing self-harm and suicide in children and adolescents: an overview of systematic reviews. F1000Research, 8, 890.
Motohashi, Y., Kaneko, Y., Sasaki, H., & Yamaji, M. (2007). A decrease in suicide rates in Japanese rural towns after community-based intervention by the health promotion approach. Suicide & life-threatening behavior, 37(5), 593–599.
Mundt, R. J. (1990). Gun control and rates of firearms violence in Canada and the United States. Canadian Journal of Criminology, 32(1), 137–154.
Naidoo, S.S., Gathiram, P., & Schlebusch, L. (2014). Effectiveness of a Buddy intervention support programme for suicidal behaviour in a primary care setting, South African Family Practice, 56:5, 263-270.
Nandi, D. N., Mukherjee, S. P., Banerjee, G., Ghosh, A., Boral, G. C., Chowdhury, A., m.fl. (1979). Is suicide preventable by restricting the availability of lethal agents? A rural survey of West Bengal. Indian Journal of Psychiatry, 21, 251–255.
Narusyte J, Hadlaczky G., Sörberg Wallin A., Dalman C, Kosidou K. (2020). Tidigare vårdkonsumtion bland personer som har dött i suicid i Stockholms län år 2011 till 2016. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicins rapporter.
Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) (2002b ). När livet inte längre är värt att leva. Lindblad F (ed). När livet inte längre är värt att leva. Promoting mental health – Preventing suicides and suicide attempts. 4.
Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) (2002a). Det går att leva vidare . Ferm M (ed). Promoting mental health – Preventing suicides and suicide attempts. 3.
Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) (2021). Sammanfattning av resultat: YAM-utvärderingsstudien i Stockholm. Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning, Region Stockholm.
Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) ”Självmord i Sverige, Data: 1980-2016.”. Granskad: 2019-09-24.
Nelson, H. D., Denneson, L. M., Low, A. R., Bauer, B. W., O’Neil, M., Kansagara, D., & Teo, A. R. (2017). Suicide risk assessment and prevention: a systematic review focusing on veterans. Psychiatric Services, 68(10), 1003-1015.
Newcomer, A. R., Roth, K. B., Kellam, S. G., Wang, W., Ialongo, N. S., Hart, S. R., Wagner, B. M., and Wilcox, H. C. (2016). Higher Childhood Peer Reports of Social Preference Mediates the Impact of the Good Behavior Game on Suicide Attempt. Prevention Science, 17(2), 145–156.
Niederkrotenthaler, T., & Sonneck, G. (2007). Assessing the impact of media guidelines for reporting on suicides in Austria: interrupted time series analysis. The Australian and New Zealand journal of psychiatry, 41(5), 419–428.
Niederkrotenthaler, T., Braun, M., Pirkis, J., Till, B., Stack, S., Sinyor, M., Tran, U. S., Voracek, M., Cheng, Q., Arendt, F., Scherr, S., Yip, P. S. F., & Spittal, M. J. (2020). Association between suicide reporting in the media and suicide: systematic review and meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 368, m575.
Niederkrotenthaler, T., Till, B., Herberth, A., Kapusta, N. D., Voracek, M., Dervic, K., Etzersdorfer, E., & Sonneck, G. (2009). Can media effects counteract legislation reforms? The case of adolescent firearm suicides in the wake of the Austrian firearm legislation. The Journal of adolescent health : official publication of the Society for Adolescent Medicine, 44(1), 90–93.
Nock, M. K., Hwang, I., Sampson, N. A., & Kessler, R. C. (2010). Mental disorders, comorbidity and suicidal behavior: results from the National Comorbidity Survey Replication. Molecular Psychiatry, 15(8), 868.
Nock, M. K., Hwang, I., Sampson, N., Kessler, R. C., Angermeyer, M., Beautrais, A., … & De Graaf, R. (2009). Cross-national analysis of the associations among mental disorders and suicidal behavior: findings from the WHO World Mental Health Surveys. PLOS Medicine, 6(8), e1000123.
Noh, D., Park, Y. S., & Oh, E. G. (2016). Effectiveness of telephone-delivered interventions following suicide attempts: A systematic review. Archives of Psychiatric Nursing, 30(1), 114-119.
Nygren, Å., Åsberg, M., Peterson, U., Djukanovic, I., Häggström, Y., Besèr, A. & Sorjonen, K. (2014). Hälsa och livskvalitet hos pensionärer – HÄLP Slutrapport. Stockholm: Karolinska Institutet.
Oei, T. P., Foong, T., & Casey, L. M. (2006). Number and type of substances in alcohol and drug-related completed suicides in an Australian sample. Crisis, 27(2), 72-76.
Oesterle, S., Hawkins, J. D., Kuklinski, M. R., Fagan, A. A., Fleming, C., Rhew, I. C., … & Catalano, R. F. (2015). Effects of communities that care on males’ and females’ drug use and delinquency 9 years after baseline in a community-randomized trial. American Journal of Community Psychology, 56(3-4), 217-228.
Okolie, C., Dennis, M., Thomas, E. S., & John, A. (2017). A systematic review of interventions to prevent suicidal behaviors and reduce suicidal ideation in older people. International Psychogeriatrics, 29(11), 1801-1824.
Okolie, C., Wood, S., Hawton, K., Kandalama, U., Glendenning, A. C., Dennis, M., Price, S. F., Lloyd, K., & John, A. (2020). Means restriction for the prevention of suicide by jumping. The Cochrane database of systematic reviews, 2(2), CD013543.
Oliver, R. J., Spilsbury, J. C., Osiecki, S. S., Denihan, W. M., Zureick, J. L., & Friedman, S. (2008). Brief report: preliminary results of a suicide awareness mass media campaign in Cuyahoga County, Ohio. Suicide & life-threatening behavior, 38(2), 245–249.
Ono, Y., Sakai, A., Otsuka, K., Uda, H., Oyama, H., Ishizuka, N., Awata, S., Ishida, Y., Iwasa, H., Kamei, Y., Motohashi, Y., Nakamura, J., Nishi, N., Watanabe, N., Yotsumoto, T., Nakagawa, A., Suzuki, Y., Tajima, M., Tanaka, E., Sakai, H., … Yonemoto, N. (2013). Effectiveness of a multimodal community intervention program to prevent suicide and suicide attempts: a quasi-experimental study. PloS one, 8(10), e74902.
Opie, R. S., Itsiopoulos, C., Parletta, N., Sanchez-Villegas, A., Akbaraly, T. N., Ruusunen, A., & Jacka, F. N. (2017). Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutritional Neuroscience, 20(3), 161-171.
Ougrin, D., Tranah, T., Stahl, D., Moran, P., & Asarnow, J. R. (2015). Therapeutic interventions for suicide attempts and self-harm in adolescents: systematic review and meta-analysis. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 54(2), 97-107.
Oyama, H., Watanabe, N., Ono, Y., Sakashita, T., Takenoshita, Y., Taguchi, M., Takizawa, T., Miura, R., & Kumagai, K. (2005). Community-based suicide prevention through group activity for the elderly successfully reduced the high suicide rate for females. Psychiatry and clinical neurosciences, 59(3), 337–344.
Pearson, M., Metcalfe, C., Jayamanne, S., Gunnell, D., Weerasinghe, M., Pieris, R., Priyadarshana, C., Knipe, D. W., Hawton, K., Dawson, A. H., Bandara, P., deSilva, D., Gawarammana, I., Eddleston, M., & Konradsen, F. (2017). Effectiveness of household lockable pesticide storage to reduce pesticide self-poisoning in rural Asia: a community-based, cluster-randomised controlled trial. Lancet (London, England), 390(10105), 1863–1872.
Perry, Y., Petrie, K., Buckley, H., Cavanagh, L., Clarke, D., Winslade, M., … & Christensen, H. (2014). Effects of a classroom-based educational resource on adolescent mental health literacy: A cluster randomised controlled trial. Journal of Adolescence, 37(7), 1143-1151.
Perry, Y., Werner-Seidler, A., Calear, A. L., & Christensen, H. (2016). Web-based and mobile suicide prevention interventions for young people: a systematic review. Journal of the Canadian Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 25(2), 73.
Peterson U. (2019). Livsberättargrupper. Ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Stadsmissioner och Linnéuniversitetet. Linnéuniversitetet.
Pineda, J., & Dadds, M. R. (2013). Family intervention for adolescents with suicidal behavior: a randomized controlled trial and mediation analysis. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 52(8), 851–862.
Pirkis, J., Rossetto, A., Nicholas, A., Ftanou, M., Robinson, J., and Reavley, N. (2019). Suicide Prevention Media Campaigns: A Systematic Literature Review. Health Communication, 34(4), 402–414.
Pirkis, J., San Too, L., Spittal, M. J., Krysinska, K., Robinson, J., & Cheung, Y. T. D. (2015). Interventions to reduce suicides at suicide hotspots: a systematic review and meta-analysis. Lancet Psychiatry, 2(11), 994-1001.
Pirkis, J., Spittal, M. J., Cox, G., Robinson, J., Cheung, Y. T., & Studdert, D. (2013). The effectiveness of structural interventions at suicide hotspots: a meta-analysis. International journal of epidemiology, 42(2), 541–548.
Pistone, I., Beckman, U., Eriksson, E., Lagerlöf, H., & Sager, M. (2019). The effects of educational interventions on suicide: A systematic review and meta-analysis. The International journal of social psychiatry, 65(5), 399–412.
Pokorny, A. D. (1983). Prediction of suicide in psychiatric patients: report of a prospective study. Archives of General Psychiatry, 40(3), 249-257.
Pompili, M., Forte, A., Lester, D., Erbuto, D., Rovedi, F., Innamorati, M., … & Girardi, P. (2014). Suicide risk in type 1 diabetes mellitus: a systematic review. Journal of Psychosomatic Research, 76(5), 352-360.
Pospos, S., Young, I. T., Downs, N., Iglewicz, A., Depp, C., Chen, J. Y., … & Zisook, S. (2017). Web-based tools and mobile applications to mitigate burnout, depression, and suicidality among healthcare students and professionals: a systematic review. Academic Psychiatry, 1-12.
Proposition 2017/18:249: God och jämlik hälsa – en utvecklad folkhälsopolitik.
Propositionen 2007/08:110: En förnyad folkhälsopolitik
Ramberg IL, Di Lucca MA, Hadlaczky G. (2016). The Impact of Knowledge of Suicide Prevention and Work Experience among Clinical Staff on Attitudes towards Working with Suicidal Patients and Suicide Prevention. International Journal of Environmental Research and Public Health, 13(2):195.
Ramberg I-L. (2012). Synen på arbetet med självmordsnära patienter i den psykiatriska vården. Utvärdering av projektet Aktion Livräddning inom Psykiatri Södra Stockholm. Rapport. Karolinska Institutet, Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME), Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP).
Ramberg, I. L., & Wasserman, D. (2004). Benefits of implementing an academic training of trainers program to promote knowledge and clarity in work with psychiatric suicidal patients. Archives of Suicide Research, 8(4), 331-343.
Rebar, A. L., Stanton, R., Geard, D., Short, C., Duncan, M. J., & Vandelanotte, C. (2015). A meta-meta-analysis of the effect of physical activity on depression and anxiety in non-clinical adult populations. Health Psychology Review, 9(3), 366-378.
Ribeiro, J. D., Franklin, J. C., Fox, K. R., Bentley, K. H., Kleiman, E. M., Chang, B. P., & Nock, M. K. (2016). Self-injurious thoughts and behaviors as risk factors for future suicide ideation, attempts, and death: a meta-analysis of longitudinal studies. Psychological Medicine, 46(2), 225-236.
Riblet, N. B., Shiner, B., Young-Xu, Y., & Watts, B. V. (2017). Strategies to prevent death by suicide: meta-analysis of randomised controlled trials. The British Journal of Psychiatry, 210(6), 396-402.
Reifels, L., Mishara, B. L., Dargis, L., Vijayakumar, L., Phillips, M. R., & Pirkis, J. (2019). Outcomes of Community-Based Suicide Prevention Approaches That Involve Reducing Access to Pesticides: A Systematic Literature Review. Suicide & life-threatening behavior, 49(4), 1019–1031.
Rich, C. L., Young, J. G., Fowler, R. C., Wagner, J., & Black, N. A. (1990). Guns and suicide: possible effects of some specific legislation. The American journal of psychiatry, 147(3), 342–346.
Robinson, J., Bailey, E., Witt, K., Stefanac, N., Milner, A., Currier, D., Pirkis, J., Condron, P., & Hetrick, S. (2018). What Works in Youth Suicide Prevention? A Systematic Review and Meta-Analysis. EClinicalMedicine, 4-5, 52–91.
Robinson, J., Cox, G., Bailey, E., Hetrick, S., Rodrigues, M., Fisher, S., & Herrman, H. (2016). Social media and suicide prevention: a systematic review. Early Intervention in Psychiatry, 10(2), 103-121.
Robinson, M., Braybrook, D. and Robertson, S. (2013), "“Talk” about male suicide? Learning from community programmes", Mental Health Review Journal, Vol. 18 No. 3, pp. 115-127.
Robinson, M., Braybrook, D. and Robertson, S. orcid.org/0000-0002-5683-363X (2014). Influencing public awareness to prevent male suicide. Journal of Public Mental Health, 13 (1). pp. 40-50. ISSN 1746-572
Roskar, S., Podlesek, A., Zorko, M., Tavcar, R., Dernovsek, M. Z., Groleger, U., Mirjanic, M., Konec, N., Janet, E., & Marusic, A. (2010). Effects of training program on recognition and management of depression and suicide risk evaluation for Slovenian primary-care physicians: follow-up study. Croatian medical journal, 51(3), 237–242.
Rostami, M., Rahmati-Najarkolaei, F., Salesi, M., & Azad, E. (2022). A Systematic Review of Suicide Prevention Interventions in Military Personnel. Archives of suicide research : official journal of the International Academy for Suicide Research, 26(2), 481–499.
Routley V. (2007). Motor Vehicle Exhaust Gas Suicide. Crisis, 28 Suppl 1, 28–35.
Runeson, B., Odeberg, J., Pettersson, A., Edbom, T., Adamsson, I. J., & Waern, M. (2017). Instruments for the assessment of suicide risk: A systematic review evaluating the certainty of the evidence. PLOS ONE, 12(7), e0180292.
Runeson, B., Tidemalm, D., Dahlin, M., Lichtenstein, P., & Långström, N. (2010). Method of attempted suicide as predictor of subsequent successful suicide: national long term cohort study. BMJ, 341, c3222.
Rutz, W., Von Knorring, L., & Wålinder, J. (1989). Frequency of suicide on Gotland after systematic postgraduate education of general practitioners. Acta Psychiatrica Scandinavica, 80(2), 151-154.
Sakashita, T., & Oyama, H. (2022). Suicide Prevention Interventions and Their Linkages in Multilayered Approaches for Older Adults: A Review and Comparison. Frontiers in public health, 10, 842193.
Sakashita, T., & Oyama, H. (2016). Overview of community-based studies of depression screening interventions among the elderly population in Japan. Aging & Mental Health, 20(2), 231-239.
Samuelsson, M., & Åsberg, M. (2002). Training program in suicide prevention for psychiatric nursing personnel enhance attitudes to attempted suicide patients. International Journal of Nursing Studies, 39(1), 115-121.
Santaella-Tenorio, J., Cerdá, M., Villaveces, A., & Galea, S. (2016). What do we know about the association between firearm legislation and firearm-related injuries?. Epidemiologic Reviews, 38(1), 140-157.
Sareen, J., Isaak, C., Bolton, S. L., Enns, M. W., Elias, B., Deane, F., Munro, G., Stein, M. B., Chateau, D., Gould, M., & Katz, L. Y. (2013). Gatekeeper training for suicide prevention in First Nations community members: a randomized controlled trial. Depression and anxiety, 30(10), 1021–1029.
Sarchiapone, M., Mandelli, L., Iosue, M., Andrisano, C., & Roy, A. (2011). Controlling access to suicide means. International journal of environmental research and public health, 8(12), 4550–4562.
Schilling, E. A., Aseltine, R. H., & James, A. (2016). The SOS suicide prevention program: Further evidence of efficacy and effectiveness. Prevention Science, 17(2), 157-166.
Schilling, E. A., Lawless, M., Buchanan, L., & Aseltine, R. H., Jr (2014). "Signs of Suicide" shows promise as a middle school suicide prevention program. Suicide & life-threatening behavior, 44(6), 653–667.
Schlichthorst, M., Ozols, I., Reifels, L., & Morgan, A. (2020). Lived experience peer support programs for suicide prevention: A systematic scoping review. International Journal of Mental Health Systems, 14(1), 1–12.
Scocco, P., Preti, A., Totaro, S., Corrigan, P. W., Castriotta, C., & SOPROXI Team. (2019). Stigma, grief and depressive symptoms in help-seeking people bereaved through suicide. Journal of Affective Disorders, 244, 223-230.
Shand, F., Duffy, L., & Torok, M. (2022). Can Government Responses to Unemployment Reduce the Impact of Unemployment on Suicide?. Crisis, 43(1), 59–66.
Shelef, L., Tatsa-Laur, L., Derazne, E., Mann, J. J., & Fruchter, E. (2016). An effective suicide prevention program in the Israeli Defense Forces: A cohort study. European psychiatry : the journal of the Association of European Psychiatrists, 31, 37–43.
Sher, Leo. (2006). Alcohol consumption and suicide. QJM : Monthly Journal of the Association of Physicians, 99(1). 57-61.
Shinde, S., Weiss, H. A., Khandeparkar, P., Pereira, B., Sharma, A., Gupta, R., Ross, D. A., Patton, G., & Patel, V. (2020). A multicomponent secondary school health promotion intervention and adolescent health: An extension of the SEHER cluster randomised controlled trial in Bihar, India. PLoS medicine, 17(2), e1003021.
Skog O. J. (1993). Alcohol and suicide in Denmark 1911-24--experiences from a 'natural experiment'. Addiction (Abingdon, England), 88(9), 1189–1193.
Sloan, F. A., Reilly, B. A., & Schenzler, C. (1994). Effects of prices, civil and criminal sanctions, and law enforcement on alcohol-related mortality. Journal of studies on alcohol, 55(4), 454–465.
Smith-Osborne, A., Maleku, A., & Morgan, S. (2017). Impact of applied suicide intervention skills training on resilience and suicide risk in army reserve units. Traumatology, 23(1), 49–55.
Socialstyrelsen. (2003). Vård av självmordsnära patienter – en kunskapsöversikt.
Socialstyrelsen. “Case management.”. Granskad: 2019-09-24.
Socialstyrelsen. “Missbruk eller beroende av alkohol och narkotika och svår psykisk sjukdom.”. Granskad 2018-08-22.
Spillane, A., Larkin, C., Corcoran, P., Matvienko-Sikar, K., & Arensman, E. (2017). What are the physical and psychological health effects of suicide bereavement on family members? Protocol for an observational and interview mixed-methods study in Ireland. BMJ Open, 7(3), e014707.
Stack S. (2015). Crisis Phones - Suicide Prevention Versus Suggestion/Contagion Effects. Crisis, 36(3), 220–224.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Instrument för bedömning av suicidrisk. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2015. SBU-rapport nr 242. ISBN 978-91-85413-86-7.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Skolbaserade program för att förebygga självskadebeteende inklusive suicidförsök. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2015. SBU-rapport nr 241. ISBN 978-91-85413-85-0.
Stijelja, S., & Mishara, B. L. (2022). Preventing suicidal and self-Injurious behavior in correctional facilities: A systematic literature review and meta-analysis. EClinicalMedicine, 51, 101560.
Stockholms läns landsting (SLL). (2011). Förslag till Handlingsplan nollvision suicid i Stockholms län.
Stockholms läns landsting (SLL). (2010). Regionalt vårdprogram. Suicidnära patienter.
Storsthlm (2017). Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa: Analys och handlingsplan för Stockholms län – inriktning barn, unga och unga vuxna upp till och med 24 år.
Suicidprevention i Väst (SPIV) (2017). Navigare – Psykosocialt omhändertagande i det akuta skedet vid kris och sorg i familjen efter suicid eller vid ett försvinnande (utan misstanke om brott).
Sveriges Kommuner och Landsting. “Metodutveckling, bostad först.”. Granskad 2019-09-05.
Sveriges Kommuner och Landsting. För en välfungerande vårdkedja: Hur vi tillsammans kan minimera överbeläggningar och utlokaliseringar för patientens bästa. ISBN: 978-91-7585-418-2. Granskad 2022-03-23.
Székely, A., Konkolÿ Thege, B., Mergl, R., Birkás, E., Rózsa, S., Purebl, G., & Hegerl, U. (2013). How to decrease suicide rates in both genders? An effectiveness study of a community-based intervention (EAAD). PloS one, 8(9), e75081.
Szlyk, H., & Tan, J. (2020). The Role of Technology and the Continuum of Care for Youth Suicidality: Systematic Review. Journal of medical Internet research, 22(10), e18672.
Tang, N. K., & Crane, C. (2006). Suicidality in chronic pain: a review of the prevalence, risk factors and psychological links. Psychological Medicine, 36(5), 575-586.
Thompson, E. A., Eggert, L. L., Randell, B. P., & Pike, K. C. (2001). Evaluation of indicated suicide risk prevention approaches for potential high school dropouts. American Journal of Public Health, 91(5), 742.
Thomsen, A. H., & Gregersen, M. (2006). Suicide by carbon monoxide from car exhaust-gas in Denmark 1995-1999. Forensic science international, 161(1), 41–46.
Vijayakumar, L., Jeyaseelan, L., Kumar, S., Mohanraj, R., Devika, S., & Manikandan, S. (2013). A central storage facility to reduce pesticide suicides--a feasibility study from India. BMC public health, 13, 850.
Vijayakumar, L., & Satheesh-Babu, R. (2009). Does 'no pesticide' reduce suicides?. The International journal of social psychiatry, 55(5), 401–406.
Tierney, R. J. (1994). Suicide intervention training evaluation: A preliminary report. Crisis: The Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention, 15(2), 69-76.
Till, B., Sonneck, G., Baldauf, G., Steiner, E., & Niederkrotenthaler, T. (2013). Reasons to love life. Effects of a suicide-awareness campaign on the utilization of a telephone emergency line in Austria. Crisis, 34(6), 382–389.
Torok, M., Calear, A., Shand, F., & Christensen, H. (2017). A systematic review of mass media campaigns for suicide prevention: understanding their efficacy and the mechanisms needed for successful behavioral and literacy change. Suicide and Life‐Threatening Behavior, 47(6), 672-687.
Victor, C. R., & Yang, K. (2012). The prevalence of loneliness among adults: a case study of the United Kingdom. The Journal of Psychology, 146(1-2), 85-104.
Vidot, D. C., Huang, S., Poma, S., Estrada, Y., Lee, T. K., & Prado, G. (2016). Familias Unidas’ crossover effects on suicidal behaviors among Hispanic adolescents: Results from an effectiveness trial. Suicide and Life‐Threatening Behavior, 46, S8-S14.
Vyssoki, B., Gleiss, A., Rockett, I. R., Hackl, M., Leitner, B., Sonneck, G., & Kapusta, N. D. (2015). Suicide among 915,303 Austrian cancer patients: Who is at risk?. Journal of Affective Disorders, 175, 287-291.
Walsh, E. H., McMahon, J., & Herring, M. P. (2022). Research Review: The effect of school-based suicide prevention on suicidal ideation and suicide attempts and the role of intervention and contextual factors among adolescents: a meta-analysis and meta-regression. Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines, 63(8), 836–845.
Wang, J., Häusermann, M., Berrut, S., & Weiss, M. G. (2013). The impact of a depression awareness campaign on mental health literacy and mental morbidity among gay men. Journal of affective disorders, 150(2), 306–312.
Wang, Y. C., Hsieh, L. Y., Wang, M. Y., Chou, C. H., Huang, M. W., & Ko, H. C. (2016). Coping card usage can further reduce suicide reattempt in suicide attempter case management within 3‐month intervention. Suicide and Life‐Threatening Behavior, 46(1), 106-120.
Wasserman D, Rihmer Z, Rujescu D, Sarchiapone M, Sokolowski M, Titelman D,Zalsman G, Zemishlany Z, Carli V; European Psychiatric Association. (2012). The European Psychiatric Association (EPA) guidance on suicide treatment and prevention. European Psychiatry, 27(2):129-41.
Wasserman, D., Hoven, C. W., Wasserman, C., Wall, M., Eisenberg, R., Hadlaczky, G., … & Carli, V. (2015). School-based suicide prevention programmes: the SEYLE cluster-randomised, controlled trial. Lancet, 385(9977), 1536-1544.
Wei, Y., Kutcher, S., & LeBlanc, J. C. (2015). Hot idea or hot air: A systematic review of evidence for two widely marketed youth suicide prevention programs and recommendations for implementation. Journal of the Canadian Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 24(1), 5.
Wheeler, B. W., Gunnell, D., Metcalfe, C., Stephens, P., & Martin, R. M. (2008). The population impact on incidence of suicide and non-fatal self harm of regulatory action against the use of selective serotonin reuptake inhibitors in under 18s in the United Kingdom: ecological study. BMJ (Clinical research ed.), 336(7643), 542–545.
Wheeler, B. W., Metcalfe, C., Martin, R. M., & Gunnell, D. (2009). International impacts of regulatory action to limit antidepressant prescribing on rates of suicide in young people. Pharmacoepidemiology and drug safety, 18(7), 579–588.
Wilcox, H. C., Kellam, S. G., Brown, C. H., Poduska, J. M., Ialongo, N. S., Wang, W., & Anthony, J. C. (2008). The impact of two universal randomized first-and second-grade classroom interventions on young adult suicide ideation and attempts. Drug and Alcohol Dependence, 95, S60-S73.
Witt, K., Milner, A., Allisey, A., Davenport, L., & LaMontagne, A. D. (2017). Effectiveness of suicide prevention programs for emergency and protective services employees: A systematic review and meta‐analysis. American Journal of Industrial Medicine, 60(4), 394-407.
Witt, K., Spittal, M. J., Carter, G., Pirkis, J., Hetrick, S., Currier, D., … & Milner, A. (2017). Effectiveness of online and mobile telephone applications (‘apps’) for the self-management of suicidal ideation and self-harm: a systematic review and meta-analysis. BMC Psychiatry, 17(1), 297.
Wong, P. W., Liu, P. M., Chan, W. S., Law, Y. W., Law, S. C., Fu, K. W., Li, H. S., Tso, M. K., Beautrais, A. L., & Yip, P. S. (2009). An integrative suicide prevention program for visitor charcoal burning suicide and suicide pact. Suicide & life-threatening behavior, 39(1), 82–90.
World Health Organization (WHO). Förebygga självmord: Att starta stödgrupper för efterlevande (2011). Stockholm, NASP: World Health Organization.
World Health Organization (WHO). Preventing suicide: a global imperative. 2014. Geneva: World Health Organization.
World Health Organization (WHO). Preventing suicide: a resource for media professionals, update 2017. Geneva: World Health Organization; 2017 (WHO/MSD/MER/17.5). Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
Wyman, P. A., Brown, C. H., LoMurray, M., Schmeelk-Cone, K., Petrova, M., Yu, Q., … & Wang, W. (2010). An outcome evaluation of the Sources of Strength suicide prevention program delivered by adolescent peer leaders in high schools. American Journal of Public Health, 100(9), 1653-1661.
Xuan, Z., Naimi, T. S., Kaplan, M. S., Bagge, C. L., Few, L. R., Maisto, S., … & Freeman, R. (2016). Alcohol policies and suicide: a review of the literature. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 40(10), 2043-2055.
Yonemoto, N., Kawashima, Y., Endo, K., & Yamada, M. (2019). Gatekeeper training for suicidal behaviors: A systematic review. Journal of affective disorders, 246, 506–514.
Zalsman, G., Hawton, K., Wasserman, D., van Heeringen, K., Arensman, E., Sarchiapone, M., … & Purebl, G. (2016). Suicide prevention strategies revisited: 10-year systematic review. Lancet Psychiatry, 3(7), 646-659.
Zebhauser, A., Hofmann‐Xu, L., Baumert, J., Häfner, S., Lacruz, M. E., Emeny, R. T., … & Ladwig, K. H. (2014). How much does it hurt to be lonely? Mental and physical differences between older men and women in the KORA‐Age Study. International Journal of Geriatric Psychiatry, 29(3), 245-252.
Zenere, F. J., 3rd, & Lazarus, P. J. (1997). The decline of youth suicidal behavior in an urban, multicultural public school system following the introduction of a suicide prevention and intervention program. Suicide & life-threatening behavior, 27(4), 387–402.